Gyerekek Klíma vs Időjárás DIY

Gyerekek Klíma vs Időjárás DIY

Készítette: Babysits
5 min read

Olyan szórakoztató tevékenységet keresel a gyerekeknek, amely egyben segít fejleszteni az ökológiai gondolkodásmódjukat, és jobban megérteti velük, hogy mi is az éghajlatváltozás? Akkor van egy tökéletes kézműves feladatunk a számodra! Ezt a barkácsolást az Éghajlat és az Időjárás közötti különbség megértéséhez készítheted el. Csak kövesse ezeket az egyszerű lépéseket.

Ez a DIY minden korosztály számára alkalmas, és szórakoztató és egyedi módot kínál a szobájuk díszítésére. Ez egy tökéletes projekt a bébiszitterkedés közben is!

Mit fogsz tanulni te és a családod ebből a tevékenységből?

Manapság igazán gyakori, hogy összekeverik az éghajlat és az időjárás fogalmát, olyannyira, hogy sokan azt hiszik, hogy ezek pontosan ugyanazok. Az igazság az, hogy nem ugyanazok, valójában két teljesen különböző jelenségre utalnak. Ebben a cikkben az éghajlat és az időjárás közötti különbségekkel foglalkozunk egyszerű módon, hogy segíthessünk gyermekednek vagy a gyermeknek, akire vigyázol, jobban megérteni ezt a két fogalmat. Ezután egy fantasztikus kézműves foglalkozást ajánlunk, hogy a tanultakat a gyerekekkel gyakorolhassátok, ezt nem szabad kihagynotok!

Az olyan összetett fogalmak megértéséhez, mint az éghajlatváltozás, nagyon fontos, hogy megértsük, mi az éghajlat.

Az éghajlat és az időjárás közötti különbségek - magyarázat

Az időjárás és az éghajlat kifejezések nem használhatók felcserélhetően, mivel alapvető különbség van közöttük: az időbeli kiterjedés, vagyis az időtartam vagy az időkeret.

Az időjárás a légköri viszonyokra, azaz a hőmérsékletre, a páratartalomra, a csapadékmennyiségre stb. utal egy adott időben és helyen. Mindennapi beszélgetéseinkben általában az időjárásra hivatkozunk. Amikor például azt mondjuk, hogy holnap napos, felhős vagy viharos lesz, akkor az időjárásra és nem az éghajlatra utalunk.

Az éghajlat viszont a napi hőmérséklet, csapadékmennyiség stb. átlaga egy adott helyen, hosszú idő, általában több mint 30 év alatt. Az éghajlat fogalma lehetővé teszi számunkra, hogy egy adott régió időjárását legalább 30 éven keresztül tanulmányozzuk, és így megértsük, milyenek az évszakok a világ egyes részein. Ezeknek a hosszú távú elemzéseknek köszönhetően különbséget tudunk tenni olyan éghajlatok között, mint az egyenlítői, trópusi, sivatagi, sztyeppés, szubtrópusi, mediterrán, tengeri, kontinentális és sarki éghajlat.

Ily módon, amikor az éghajlatváltozásról beszélünk, figyelembe vesszük a sok éven át gyűjtött feljegyzéseket és adatokat.

Mi az időjárás
Az éghajlatot már az ókor óta behatóan tanulmányozzák, mert minél szélesebb körű ismereteink vannak róla, annál jobban megértjük az időjárást, és annál pontosabban tudjuk megjósolni azt. Az időjárás előrejelzésének képessége mindig is nagyon fontos volt az emberek számára, és a mai napig is az.

Időjárási óra az éghajlat méréséhez
Egy meteorológiai órát fogunk készíteni, amellyel a gyerekek megérthetik az időjárás vagy a légköri idő fogalmát, egyszerűen azáltal, hogy kinéznek az ablakon, és elemzik, milyen az időjárás az adott pillanatban!

Az óra elkészítéséhez a következőkre van szükséged:

Nyomtasd ki a két pdf fájlt. Az egyik tartalmazza az órát és a hozzá tartozó nyilat, a másik pedig az időjárást ábrázoló elemeket, például a napot, a felhőket stb.

Nyomtasd ki a sablonokat itt:

időjárás vs éghajlat kézműves gyerekeknek

  • Egy pár olló
  • Ragasztó
  • Papír
  • Színes filctollak
  • Kötél a szobába akasztáshoz

1. lépés
Kezdd az időjárást ábrázoló elemek, azaz a nap, a felhők stb. kiszínezésével. Színezd ki a nyilat is, amellyel a gyerekek jelezni fogják, hogy milyen az időjárás egy adott pillanatban. Mi pirosra festettük, de nyugodtan használjátok a kedvenc színeteket.

Időjárás vs. Éghajlat DIY

2. lépés
Itt az ideje elkezdeni a vágást! Mindig felnőtt felügyelete mellett, mivel az olló veszélyes lehet. Vágd ki az időjárást ábrázoló elemeket, a kört, a nyilat és voilá!

Időjárás vs. Éghajlat

3. lépés
Ez az a pillanat, amikor összerakjuk az időjárás óránkat. Ragasztópálca segítségével ragasszuk fel az egyes elemeket az óra egyik részébe, amíg ki nem töltjük. Időjárás vs. Éghajlat

Időjárás vs. Éghajlat

4. lépés
Most már csak a nyilat kell hozzáadnunk az órához. Ehhez szükségünk lesz egy téglalap alakú, legfeljebb 3 centiméter hosszú papírdarabra, mint amilyen a képen látható. Időjárás vs. Éghajlat Most tekerd fel! Készíts belőle papírtekercset, minél szorosabban tekeredik, annál jobb. Hogy megtartsa az alakját, kenj rá egy kis ragasztót.

Időjárás vs. Éghajlat

Most tekerd fel! Tekercsbe tekerjük, minél szorosabbra tekerjük, annál jobb. Hogy megtartsa a formáját, kenj rá egy kis ragasztót.

Időjárás vs. Éghajlat

5. lépés
Csinálj egy lyukat a nyílra, és egy másikat az óra közepére. Helyezd a feltekert papírt középre, és meglepetés! Most már a nyíl elforgatható, hogy a különböző időjárási típusokra mutasson. Időjárás vs. Éghajlat

Időjárás vs. Éghajlat

6. lépés
Add hozzá a kötelet, hogy a gyermekei, vagy a gondozottjai felakaszthassák fantasztikus alkotásaikat a szobájukban. Mostantól kezdve soha nem fogják elfelejteni, milyen az időjárás! És kis szakértőkként le is tudják majd írni.

Időjárás vs. Éghajlat

Reméljük, hogy tetszett az időjárás óra DIY! Ha elkészítetted ezt a DIY-t, szívesen látnánk!

Mindenképpen oszd meg velünk a Facebookon és az Instagramon a @babysits címen.

Szeretnél még több klíma- és környezetvédelmi témájú tevékenységet a gyerekeknek? Nézd meg a tudományos kísérletek és más tevékenységek és csináld magad!

Csatlakozzon a Bébiszitter közösséghez!

Regisztrálj ingyen