Az online biztonságról való tanítás gyermekeknek

Az online biztonságról való tanítás gyermekeknek

Készítette: Babysits
4 min read

Az internet szórakoztató és kihívást jelentő módja lehet a gyermekek tanításának és nevelésének. Általánosságban elmondható, hogy ezt a kérdést a családon belül kell megvitatni. Van azonban néhány dolog, amit figyelembe kell vennie. Olvasson tovább, ha szeretné megtudni, milyen veszélyeket rejt az internet, amelyek hatással lehetnek gyermekére.

Az internet egy csodálatos dolog, és nagyon hasznos lehet. A szülők gyakran vonakodnak attól, hogy gyermekeiknek engedélyezzék az internethasználatot, és ezzel egyáltalán nincs semmi baj. Az internet egy nagy hely, és néhány gyermek számára nagyon megterhelő lehet az első használat.

Mielőtt azonban hagyja, hogy gyermeke egyedül használja az internetet, fel kell készítenie őt. Összeállítottunk egy listát azokról az internetes csapdákról, amelyekről tudnia kell (és beszélnie kell róla gyermekével), mielőtt felügyelet nélkül hagyja használni az internetet.

Nem megfelelő tartalom

probléma
Az internet egy hatalmas hely, rengeteg tartalommal, és ez változhat. Az emberek használhatják az internetet tanulásra vagy szórakozásra. Néhány weboldalnak van gyermekeknek nem megfelelő tartalma, és a legtöbbjük felhasználói korlátozást alkalmaz, amelyhez legalább 16 (vagy egyes esetekben 18 vagy annál is több) évesnek kell lenni.
Az internet sok mindent kínál, ami hasznos lehet egy kisgyermek életében, például oktatási tartalmakat, rajzfilmeket, szép dalokat. De sok olyan nem megfelelő tartalmat is tartalmaz, amely nem alkalmas a gyermekek számára.
Tartsa szem előtt, hogy gyermeke akkor is használja az internetet, amikor kedvenc rajzfilmjét nézi a YouTube-on, és még ott is belebotolhat nem megfelelő tartalmakba.

megoldás
A kérdés most az, hogy szülőként hogyan tud gondoskodni erről a problémáról? Azt javasoljuk, hogy kezdetben szigorúan felügyelt képernyőidőt alkalmazzon. Amint a gyermek kiismeri magát az interneten, hagyhatja, hogy egyedül használja azt. Ha azonban jobban érzi magát, javasoljuk, hogy szülői felügyeletet alkalmazzon. Sok platform, például a Youtube rendelkezik ezzel a funkcióval, és használata ingyenes.

Cyberbullies

probléma
Arról már írtunk, hogy hogyan ismerheti fel, ha gyermekét zaklatják. Azonban az interneten a zaklatás más formában történik, és a szülők gyakran nem veszik észre, hogy ez történik. A személyes zaklatástól eltérően a cyberbullying az interneten különböző formákban zajlik, lehet, hogy a gyermekét egy üzenetküldő szolgáltatáson keresztül vagy esetleg a hozzászólásaihoz fűzött kommentekben zaklatják. Mindazonáltal a cyberbullying ugyanolyan káros a gyerek számára, mint a valós életben történő zaklatás.

megoldás
Beszélgessen és oktassa gyermekét az internetről és annak használatáról. Biztosítsa, hogy maga ott van mellette, és hogy mindig meghallgatja ha kérdése lenne gyermekének. Ha változást észlel a viselkedésében, az riasztó jel lehet, és be kell avatkoznia.

Csalók

probléma
Csalók mindenhol vannak, és az internet tökéletes hely arra, hogy megtalálják őket. Képesek hamis profilokat létrehozni, ahol a legtöbb ember ritkán veszi észre, hogy azok hamisak! A csalók el tudják lopni az Ön adatait vagy személyazonosságát.

probléma
Beszéljen gyermekével, és tudassa vele, hogy miért kell különösen óvatosnak lennie az internet használata közben. Segíthet, ha átvesznek néhány dolgot, és együtt oldják meg a problémát. Mindig figyelje gyermeke viselkedését, ha drasztikus változást tapasztal, az riasztó jel lehet!

Befolyásolók

Probléma
Manapság sokan a közösségi médián keresztül keresik a pénzüket. Az Instagram például tele van influencerekkel. Az influencerek olyan emberek, akiknek több ezer követőjük van, akik információkat osztanak meg a mindennapi életükről, miközben olyan dolgokat reklámoznak, amiket szeretnek. Az emberekre nagyon szívesen hat a közösségi média és mások véleménye, különösen a gyerekekre, ezért a közösségi média nagy hatással lehet gyermeke önbecsülésére.

Megoldás
Oktassa gyermekét a közösségi média helyes használatáról. Tanítsa meg neki, hogy egyes influencerek csak jövedelemszerzésre használják a közösségi médiát, és hogy gyakran nem azért reklámoznak dolgokat, mert valójában szeretik azokat. Fontos, hogy mindig végezzen saját háttérkutatást.

Függőség

Probléma
Végül, de nem utolsósorban az egyik legfontosabb dolog, amit figyelembe kell venni, a függőség. Bár az internet nagyszerű forrás lehet a gyermeke neveléséhez és szórakoztatásához, de függőséget is eredményezhet.

megoldás
Javasoljuk, hogy állítson fel szigorú szabályokat a képernyőidővel kapcsolatban, és ha van rá lehetőség, engedélyezze a szülői felügyeletet. Emellett határozottan javasoljuk, hogy oktassa magát és gyermekét az internethasználat előnyeiről és hátrányairól, valamint arról, hogy hogyan kell biztonságosan használnunk az internetet.


Ez az öt legnagyobb csapda, amelyekről beszélnie és felkell világosítania gyermekét, mielőtt hagyja, hogy használja az internetet. Ne feledje, hogy ez a lista nem teljes, és hogy az internet mindenhol veszélyeket rejt. Ahhoz, hogy gyermeke ne kerüljön bajba, használjon szülői felügyeletet, korlátozza a képernyő előtt töltött időt, és oktassa őket az internet használatáról. Fontos, hogy tudják, hogyan használják az internetet és hogyan védhetik meg magukat. Ne feledje, hogy mindig rendelkezésre álljon, hogy beszélgessen és meghallgassa gyermekét, és válaszoljon az internet használatával kapcsolatos kérdéseire.

Csatlakozzon a Bébiszitter közösséghez!

Regisztrálj ingyen