Éghajlatváltozás tudományos kísérletek gyerekeknek

Éghajlatváltozás tudományos kísérletek gyerekeknek

Készítette: Babysits
4 min read

Helping children understand climate change can be difficult. So, we've made 3 fun and educational climate science experiments for kids!

Ezek az egyszerű, hulladékmentes tudományos gyermekkísérletek segítenek megmagyarázni az éghajlattal kapcsolatos fogalmakat a gyerekeknek.

Nézze meg az alábbi videónkat az éghajlati kísérletekről, és olvassa tovább, hogy megtudja, hogyan tud szórakoztatva kísérletezni, miközben gyermekeit (vagy a gyermekeket, akiket felügyel) a klímáról és a környezetről tanítja.

Felhő az üvegben kísérlet

 Felhő az üvegben kísérlet gif

Hozzávalók

  • Üveg vagy nyitott tetejű edény (mi vázát használtunk)
  • Meleg víz
  • Gyufa
  • Egy hideg tányér vagy felület az edény lefedésére

Lépések

  1. Töltsük meg a tartályt meleg vízzel, és keverjük össze.
  2. Ezután gyújtsuk meg a gyufát, fújjuk el, és gyorsan dobjuk a vízbe.
  3. Fedjük le gyorsan a hideg tányérral - mi egy fém tortaformát használtunk, amit a fagyasztóban hagytunk. (Használhat egy jéggel borított tányért is).
  4. Figyelje, ahogy a tartályban vízgőzfelhő képződik! A tányért leemelhetjük a tetejéről, hogy jobban lássuk az eredményt.

Mi történik?!

A vízgőz keveredik a gyufából származó füstrészecskékkel. Amikor eléri az edény tetején lévő hideg felületet, lehűl és kondenzálódik, felhőt alkotva! Ez ugyanaz a folyamat, mint ami kint történik, csakhogy a részecskék, amelyekkel a vízgőz keveredik, sokféle dolog lehet, nem csak füst (por, szennyezés stb.).

Ez remek kísérlet lehet arra, hogy elmagyarázzuk a gyerekeknek, hogyan keletkeznek a felhők (és mi a különbség az időjárás és az éghajlat között)!

Üvegházhatás-kísérlet

Üvegházhatás-kísérlet gif

Hozzávalók

  • Két befőttesüveg vagy váza
  • Két hőmérő
  • Valami, amivel lefedhetjük az egyik vázát (mi alufóliát használtunk).
  • Egy fényforrás (lehet a nap is)

Lépések

  1. Helyezzük a hőmérőket a vázákba, és fedjük le az egyik vázát.
  2. Hagyjuk a vázákat a fényforrás alatt (esetünkben a napon vagy egy lámpa alatt).
  3. Ellenőrizzük vissza, hogy a következő néhány órában változik-e a hőmérséklet.

Mi történik?

A letakart váza utánozza az üvegházhatást. A levegőt a fényforrás felmelegíti, azonban a fedetlen vázával ellentétben a meleg levegő nem tud hová távozni. Tehát tovább melegszik!

Üvegházhatás
Ez segíthet modellezni, hogyan hat a Földre az üvegházhatás, és hogyan vezetnek az üvegházhatású gázok a globális felmelegedéshez.

Az üvegházhatású gázok megakadályozzák a napsugárzás távozását a légkörből, mivel a Föld melegebbé válik. Az emberi tevékenységek hozzájárulnak az üvegházhatású gázok mennyiségének növekedéséhez, például a fosszilis tüzelőanyagok energetikai és közlekedési célú elégetése révén.

Próbálja meg elmagyarázni, hogyan járul hozzá az ember a globális felmelegedéshez, miközben ezt a kísérletet végzi a gyerekekkel!

Olvadó jég kísérlet

Olvadó jég kísérlet gif

Anyagok

  • Átlátszó edény
  • Egy tárgy, amelyet a tartályban lévő földdarabként használhatunk.
  • Víz
  • Jég

Lépések

  1. Helyezzük a "szárazföldi" tárgyat a tartályba, és töltse meg a tartályt vízzel.
  2. Ezután helyezzünk jeget a szárazföldi tárgy tetejére. Jegyezzük fel a tartályban lévő vízszintet.
  3. Egyszerűen várjuk meg, amíg a jég elolvad, és vizsgáljuk meg, hogyan változott a vízszint! (Magasabb lett a víz? A "szárazföldi" tárgy nagyobb része került víz alá?)

Mi történik?!

Az olvadó jég segít modellezni a sarkvidéki szárazföldi jég olvadását. Megmutatja, hogy ez milyen hatással lehet a tengerszintre, és a part menti közösségekre! Amikor ezt elmagyarázzuk a gyerekeknek, megteheti, hogy a kísérletet összekapcsolja az üvegházhatású gázokról és a felmelegedésről szóló kísérlettel. Mivel a Föld melegszik, több jég olvad el, ami hatással lehet a tengerszintre, ahogy a kísérletben is láthatjuk!

Reméljük, hogy élvezték ezeket a kísérleteket! Újra elkészítette őket otthon? Szívesen látnánk az ön változásait is, úgyhogy ne felejtsen el megjelölni minket a következő oldalon.Facebook vagy Instagram @babysits!

A gyerekek egy kicsit képzettebbek és inspiráltabbak az éghajlatváltozás elleni küzdelemre? Tartsa nyitva a szemét, hamarosan több környezeti nevelési tevékenységet is megosztunk önnel. Ne féljetek attól sem, hogy családként vagy egyénileg is cselekedjetek!

Csatlakozzon a Bébiszitter közösséghez!

Regisztrálj ingyen