6 tipp a gyerekek alvásának segítéséhez

6 tipp a gyerekek alvásának segítéséhez

Készítette: Babysits
3 min read

A gyerekek lefekvésre való felkészítése néha elég nagy kihívás lehet. Egyes gyerekek egyszerűen nem akarnak lefeküdni, vagy nehezen tudnak megnyugodni és elaludni. Ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek segíthetnek a szülőknek és a bébiszittereknek abban, hogy a gyerek lefekvése mindenki számára könnyebb és kényelmesebb élmény legyen.

AZ ALVÁSKOR NEM KELL, HOGY A GYEREKEKET MEGZAVARJA, HA A GYEREK NEM TUD ALUDNI:

Esti rutinok

A következetes esti rutin azt az érzést adja a gyereknek, hogy itt az ideje pihenni és felkészülni a lefekvésre. Próbáljuk meg minden este ugyanabban a sorrendben megismételni az esti tevékenységeket, mint például az arcmosás, a fogmosás és a pizsama felvétele, hogy a gyerekek megszokják.

Az is stresszoldó és pihentető lehet, ha a gyermek maga pakolja össze a hátizsákját az óvodába vagy az iskolába, vagy teríti ki a másnap reggeli ruháját.

Próbáljuk meg bevonni a gyerekeket az esti rutin előkészítésébe: lehet, hogy a gyermek szeretné lefekvés előtt előkészíteni a plüssállatokat, vagy jó éjszakát kíván a háziállatoknak és a testvéreknek.

Nincs késői vacsora vagy késői nassolás

Bár talán nem úgy tűnik, de a gyermek étkezési időbeosztásának figyelembe vétele igen fontos a lefekvésre való felkészülés során. Amikor a gyerekek esznek, sokkal több energiát kapnak, ami nem ideális késő este, amikor a lefekvést tervezzük.

Fontos tehát átgondolni, hogy a gyerekek milyen későn vacsoráznak, és emellett azt is, hogy hogyan és mit esznek esti nassolnivalónak vagy desszertnek. Próbáljuk meg a vacsorát elég korán, lefekvés előttre időzíteni, hogy a gyermek ne legyen még tele energiával, ami megnehezíti számára a pihenést és az elalvást.

Ugyanez vonatkozik az esti desszertekre vagy rágcsálnivalókra is. Ezeket a lehető leghamarabb vacsora után fogyassza el, ne közvetlenül lefekvés előtt.

Kapcsoljon ki minden elektronikai eszközt

A képernyők nézegetése közvetlenül lefekvés előtt nem tesz jót sem a gyerekeknek, sem a felnőtteknek. Az erős fények és a képernyőn megjelenő aktivitás aktiválja az agyat, és megnehezíti a pihenést.

Próbálja meg minimalizálni a gyerekek esti képernyőidejét, legyen szó okostelefonokról, tabletről, számítógépekről vagy tévékészülékekről. Az is ajánlott, hogy az összes ilyen elektronikus eszközt tartsa távol a hálószobától.

Ez segíthet csökkenteni a kísértést, hogy este használják őket, és segíthet a gyerekeknek ellazulni és könnyebben elaludni.

Játsszon lefekvés előtt

Fontos, hogy lefekvés előtt megszabaduljunk a felesleges energiától, hiszen ez megkönnyíti a pihenést és az elalvást. Azt már említettük, hogy miért nem a legjobb ötlet a képernyő előtti játék alvás előtt, mit tehetünk még?

A tévénézés helyett miért ne csinálhatna valamit, amivel a gyermek elhasználhatja az energiáját, mielőtt felkészülne az esti rutinra és a lefekvésre. A játék nagyszerű módja lehet ennek, egyszerre szórakoztatja a gyermeket és szabadul meg a felesleges energiától lefekvés előtt.

Fontos azonban, hogy a gyermekek lefekvés előtt ne legyenek túlságosan elfoglaltak, ezért a tevékenységek után szánjon egy kis időt a pihenésre, például egy közös könyv olvasásával. Alternatívaként nyugodtabb játékokat is játszhatnak lefekvéshez közelebb.

Játszhat például olyan társasjátékokat, amelyek nem igényelnek annyi fizikai aktivitást vagy energiát, ami stimulálhatja a gyerekeket, és megnehezítheti az elalvást.

Tartsa a hálószobát sötétben és hűvösen

A sötét, hűvös, kellemes 19 Celsius-fok körüli hőmérsékletű szoba az egyik legjobb feltétel a pihentető alváshoz.

Az is megnyugtató a gyerekek számára, ha a szoba és az ágynemű tiszta, és ha a szobának jó illata van! A szobatakarítás és a játékok elrendezése is része lehet az esti rutinnak, és segíthet felkészíteni a gyermeket a lefekvésre.

Egy hangoskönyv segíthet a gyermekeknek pihenni és édesen álmodni.

Még akkor is, ha már olvastak együtt esti mesét, egy hangoskönyv vagy egy rádió sok gyereknek segít elaludni. Manapság már számos gyermekkönyv elérhető hangoskönyvként.

Ha van hangoskönyv-alkalmazása, akkor különböző korosztályok számára találhat megfelelő hangoskönyveket. A Youtube is számos ingyenes hangoskönyvet és nyugtató zenét kínál, amelyek segíthetnek gyermeke elalvásában.


Reméljük, hogy ezek a tippek segítenek Önnek és gyermekeinek könnyebben elaludni, és az alvásidő zökkenőmentesebbé válik. Miután a gyerekek elaludtak, pihenjen, és szánjon magára egy jól megérdemelt pillanatot az önidőre! Jó éjszakát!

Csatlakozzon a Bébiszitter közösséghez!

Regisztrálj ingyen