Otthoni munkavégzés gyermekekkel

Otthoni munkavégzés gyermekekkel

Készítette: Babysits
4 min read

Próbált már otthonról dolgozni gyermekeivel? A munkája valószínűleg nem követeli meg, hogy hétfőtől péntekig az irodába járjon, vagy egy meghatározott helyen tartózkodjon. Az otthoni munka vonzó lehet, de ugyanakkor zavaró is, különösen, ha gyerekek veszik körül. Itt találhat néhány hasznos tippet, hogy otthon is produktívvá tehesse munkanapját.

Nagyon nehéz lehet egyensúlyt teremteni a munkára való összpontosítás és a gyerekek gondozása és szórakoztatása között. Egy pillanat alatt úgy érezhetjük, hogy a felelősségek megduplázódnak. Vissza lehet esni arra, hogy hagyjuk őket tévét nézni és videojátékokkal játszani, azonban sok szülő számára ez nem a kifejezetten ideális eset. Másik erőforrásként lehetséges lehet bébiszittert találni is, aki ilyen esetekben segít szórakoztatni és vigyázni a gyerekekre.

Éppen ezért adunk néhány tippet és ötletet, amelyekkel a szülők leköthetik gyermekeiket, miközben otthonról dolgoznak!

Tervezzen időbeosztást

A gyerekek gyakran igazán féktelenek, könnyen elterelik a figyelmünket, és gyorsan megunják a dolgokat. Ez elég nagy kihívást jelenthet mikor otthonról kell dolgoznunk. Az egyik nagyszerű módja annak, hogy segítsen megszervezni a napját, lefoglalni és szórakoztatni a gyerekeket, miközben Ön dolgozik, az, ha ütemtervet készít! Így különböző feladatokat kapnak a nap folyamán, amelyeket elvégezhetnek, ön pedig tervezheti azokat az időpontokat, amikor nagyobb figyelmet tud nekik szentelni. Ez segít abban is, hogy az alvás- és életrendjük is normalizálva legyen, és könnyebben tudjanak alkalmazkodni az esetlegesen bekövetkező változásokhoz.

Kreatív lehet különböző tevékenységekben is, amelyeket gyermeki minden napjára tervez, sőt, különböző lehetőségeket adhat nekik a különböző idősávokra, hogy ők maguk választhassák ki a saját kalandjukat! Ebben az esetben, ha egy tervezett tevékenységet nem találnak annyira érdekesnek, lehetnek kedves alternatívák, amelyeket kipróbálhatnak! Az alábbiakban találhat néhány ötletet olyan tevékenységekre, amelyeket beilleszthet a napirendbe, hogy a gyerekek elfoglaltságot és szórakozást találjanak, valamint egyéb ötleteket, amelyekkel lekötheti őket!

Barkácsprojektek

Rengeteg különböző barkácsprojekt létezik, amelyek elég egyszerűek ahhoz, hogy a gyerekek kevés felügyelet nélkül is elvégezhessék őket! Ezek igazán nagyszerű lehetőséget biztosíthatnak a gyerekek számára a szórakozásra és némi figyelemelterelésre. A csináld magad oldalunkon számos olyan művészeti kézműves és barkácsolási feladatot talál, amit a gyerekekkel együtt csinálhat! Néhány tipp, hogyan használhatja a DIY-kat, hogy szórakoztassa a gyerekeket, amíg otthon dolgozik:

  • Próbáljon meg olyan barkácsmunkákat választani, amelyek elég egyszerűek ahhoz, hogy a gyerekek egyedül is elvégezhessék, és nem tartalmaznak olyan dolgokat, amelyek veszélyesek lehetnek az egészségükre (például éles élek). Ez a gyermek életkorától függ. Az anyagokat előre is vághatja, így a gyerekeknek kevesebb ollóra stb. van szükségük.

  • Egy jó tipp, hogy különböző barkács állomásokat állítson fel! Itt előre elkészítheti az anyagokat több különböző barkácsoláshoz vagy kézműves projekthez, így a gyermek(ek) könnyen elkezdhetik az egyik projektet, és gyorsan a következőhöz juthatnak anélkül, hogy újra fel kellene állítania!

Bár ez segít lefoglalni őket, amíg önnek a munkára kell koncentrálnia, ne felejtsen el időt szakítani arra, hogy megcsodálja és megdicsérje gyermekei alkotásait! Biztos, hogy értékelni fogják!

Kincsvadászat

Egy másik nagyszerű ötlet, hogy lefoglalja a gyerekeket munka közben, ha kincsvadászatot szervez otthonában! Ez egy kis plusz időt vehet igénybe a szervezéshez és a beállításhoz, azonban nagyszerű módja lehet annak, hogy elterelje a figyelmüket, és hagyja, hogy a képzeletük szabadon szárnyaljon! Ez lehet olyan egyszerű, mint hogy a ház különböző helyein elhelyez néhány cetlit nyomokkal, vagy olyan összetett, mint egy mély történet, ahol a gyerekek kalózok, akik egy szigetet fedeznek fel elásott kincsek után kutatva, vagy kémek egy titkos küldetésen!

Ez egy nagyszerű módja lehet annak, hogy a gyerekeket lefoglalja, azonban a részvétel szórakoztató és kedves módja az (ha lehetséges), hogy a gyerekek öntől kérnek tippet, ha elakadnak. Akár korlátozott számú tippet is adhat nekik, hogy még izgalmasabb legyen!

Virtuális bébiszitter/tanár

Ha viszont munkája sokkal jobban lefoglalja, az üzleti hívástól a prezentációkig, és fontos hogy gyermekei ne zavarják, remek megoldás lehet egy bébiszittert találni, aki virtuálisan vigyáz rájuk!

Ebben az esetben a bébiszitter Skype- vagy videóhívást kezdeményezhet velük, és szórakoztathatja őket, amíg Ön dolgozik. Rengeteg olyan dolog van, amit a bébiszitter és a gyermek együtt csinálhat, a közös barkácsolástól kezdve a képek rajzolásától, a szórakoztató dalok és játékok tanulása és még sok más. Ez a lehetőség akkor is hasznos lehet, ha nincs fontos hívása, viszont mégis a munkája lefoglalja. Ez valóban segíthet abban, hogy gyermeke kevésbé érezze magát magányosnak, és megkapja a szükséges figyelmet, amikor esetleg nincs annyi ideje, hogy munka közben figyelmet szenteljen neki vagy játsszon vele!

Ezen a vonalon a virtuális bébiszitterek a gyermeke oktatásában is hasznosak lehetnek. Ők például segíthetnek gyermekének korrepetálni és különböző tantárgyakból leckéket tanítani nekik. Az online bébiszitterek vagy korrepetitorok segíthetnek ezeknek a gyerekeknek a különböző fogalmak megértésével kapcsolatos esetleges problémáikban, és összességében segíthetnek nekik a további tanulásban!


*** Rengeteg bébiszitter van már a platformunkon, akik jelezték, hogy hajlandóak személyesen vagy alternatívaként a házi feladatokban vagy a gyermekfelügyeletben virtuálisan segíteni, ha szükséges!***

Csatlakozzon a Bébiszitter közösséghez!

Regisztrálj ingyen